headway-5QgIuuBxKwM-unsplash (1)

Vesa Meriläinen – Matkani valmentajaksi

Alkusysäys matkalle, joka on johtanut nykyiseen työhöni valmentajana, tuli elokuussa 2013. Olimme vaimoni kanssa tulossa kotiin Turusta moottoripyöräkerhomme kesätapahtumasta. Paluumatkalla poikkesimme vaimoni sisaren luona kahvilla ja sattumoisin näin pöydällä Kaisa Jaakkolan kirjan Hormonidieetti. Siinä joutessani avasin kirjan ja yllättävästi se alkoi kiinnostaa. Hankin sen myös itselleni, ja luinkin sen parissa päivässä. Kirja kertoi vakuuttavasti ja hyvin ravinnon merkityksestä ja vaikutuksesta hyvinvointiin. Kirjan nimi ei mielestäni ollut osuva, koska se rajasi asian hormonitoimintaan ja kirjassa on paljon muutakin hyvää asiaa. Samoihin aikoihin, olin kuunnellut radio-ohjelmaa, jossa ravintoasiantuntija Paula Heinonen vastasi ihmisten kysymyksiin ravitsemuksen vaikutuksesta hyvinvointiin ja terveyteen. Ihastuin Paulan juttuihin ja selvitin, miten häntä olisi mahdollista päästä kuuntelemaan lisää. 

Terveyden tukipilarit - koulutus

Sattui niin kivasti, että samassa kuussa alkoi Paulan vetämä koulutus Terveyden Tukipilarit. Koulutus oli kahdeksan viikonlopun mittainen ja todella mielenkiintoinen. Paula on loistava esiintyjä ja kouluttaja. Ravintoon ja terveyteen liittyvät asiat alkoivat kiinnostaa minua enenevässä määrin. Kurssiviikonloput tentteineen olivat aika haastavia. Asia oli minulle täysin uutta ja sitä oli paljon. Talvi meni rattoisasti opiskellessa ja sain paljon uusia ystäviä, jotka olivat samasta aiheesta kiinnostuneista. Paulan luennoilla oli aina pari sataa henkilöä. Porukassa oli paljon terveydenhoito- ja hyvinvointialan ammattilaisia. Koska porukassa oli niin hyvä pössis, aloin selvittää vaihtoehtoja opiskella lisää ravinto- ja terveystietoutta. 

Valmistun ravintoterapeutiksi

Kuulin Suomen Terveysopisto Salus nimisestä koulutusyrityksestä. Tutustuin sen tarjontaan ja sieltä opiskeltavaa todella löytyikin. Saluksen kurssitarjonta on erittäin laaja ja siellä on asiantuntevia huippukouluttajia. Aloitin opiskeluni siellä syksyllä 2014, edelleen vain harrastusmielessä. Opiskelut Saluksessa kulkivat ”flowssa. Mitä enemmän opin, sitä enemmän opiskeluintoni kasvoi. Opiskelu silloisen ICT- työni ohella muuttui lähes kokopäiväiseksi, kun viikonloput olin kursseilla ja viikolla valmistauduin tentteihin. Suoritin reilussa kahdessa vuodessa kaikki ravintoterapeutin opinnot. 

 

Harjoitusasiakkaista inspiraatiota valmennuspolulle

Kesällä 2016 suoritin ravintoterapeuttiopintojeni harjoitusasiakastöitä ja tulin havainneeksi, että pelkästään tietoa jakamalla ei tahdo päästä ”maaliin” asiakkaiden kanssa. Sessiot kääntyivät life coachingin tai valmentamisen puolelle varsin nopeasti. Pian keskustelimme hormonitoiminnan, unenlaadun, stressinhallinnan ja liikunnan vaikutuksista toisiinsa ja terveyteen. Mielessäni alkoi hahmottua näkemys kokonaisvaltaisesti hyvinvoinnin huomioivasta valmentamisesta. 
 
Kesän aikana mietin, mikä voisi olla sopivaa jatkokoulutusta tilanteessani. Nyt olin jo lipsahtanut rajan sille puolelle, että silloiset työni ICT- puolella eivät enää kiinnostaneet. Tein niitä taloudellisista syistä, mutta suunta kohti seuraavaa ammattia oli jo kirkastumassa. NLP eli Neurolingvistinen ohjelmointi menetelmänä herätti silloin kiinnostukseni. Tuttavapiirissäni oli pari ihmistä, jotka olivat perillä asiasta. Juteltuani heidän kanssaan päätin, että seuraavaksi ovat vuorossa NLP- opinnot. Uskoin oppivani sen avulla paljon mm. oppimisesta ja motivoinnista. 

Couchausta eri näkökulmista, NLP Trainer ja oma valmennuskeskus

NLP osoittautuikin monipuoliseksi menetelmäksi tukemaan valmennusprosesseja. Sain maaliskuussa 2020 käyttöoikeuden titteliin NLP Trainer, 140 kurssipäivää ja muutama vuosikin siihen vierähti. Samaan aikaa suoritin muitakin koulutuksia, kuten ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, Systeeminen Business Coach, NLP Coach, Life Coach sekä merkittävän määrän muita työyhteisövalmentamiseen liittyviä koulutuksia.

Pienillä yllättävillä asioilla voi olla suuri vaikutus, kun olosuhteet ovat oikeat. Aina voi löytää jotain uutta ja hienoa. Tällä hetkellä pyöritän pientä valmennuskeskusta ja teen valmennuksia. Kehitän myös yhteistyökuvioita muiden valmentajien kanssa. Elän unelmieni elämää, johon sinnikkyydellä ja itseäni kuunnellen lähdin suunnistamaan. Elämä on yhä uuden oppimista joka päivä ja olen innostunut jokaisesta päivästä ja jokaisesta tapaamastani ihmisestä. 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn