balcony-1834990_1280

Anu Vihonen – Miten minusta tuli onnellisuusoperaattori

Vuonna 2018 luin Ylen sivuilta artikkelin Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportista. Siinä käsiteltiin minkälaisia tulevaisuuden työpaikkoja meillä voisi pian olla tarjolla. Itseeni osui ja upposi heti onnellisuusoperaattorin ammatti – ja huomasin itse asiassa tekeväni jo sitä työtä.

Ensimmäinen urani

Kun nuorena menin töihin Hewlett-Parckardille, en tiennyt yrityksestä enempää kuin sen, mitä työpaikkailmoituksessa kerrottiin.

Hyvin pian minulle kuitenkin selvisi, miten merkityksellisestä työpaikasta olikaan kyse. Mahtavat työkaverit, hektinen tunnelma, kansainväliset projektit ja mahdollisuus edetä talon sisällä haluamaansa suuntaan. Nautin suunnattomasti. Kun osaamiseni ja ammattitaitoni kasvoi, sain koko ajan entistä mielenkiintoisempia tehtäviä ja haasteita.

Kaikki oli päälle päin hienosti ja samalla tunsin oloni ahdistuneeksi. Työasiat pyörivät mielessä yötä päivää, hain hyväksyntää olemalla töissä kaikille mieliksi eikä minulla ollut juuri yhtään aikaa puolisolle ja kolmelle lapsellemme. Tunsin syyllisyyttä ja riittämättömyyttä.

Syksyllä 2001 olin tilanteessa, jolloin en enää jaksanut jatkuvaa stressiä ja koin, että irtisanoutuminen oli ainoa vaihtoehto. Olin siihen asti määritellyt itseni hyvin pitkälti työn kautta, joten identiteettini katosi HP:ltä lähdettyäni. En oikeastaan ollut enää kukaan enkä tiennyt kuka edes haluaisin olla.

NLP mahdollisti muutoksen

Hyvin pian HP:ltä lähdettyäni törmäsin kirjainyhdistelmään “NLP”. Olin kuullut, että sen avulla oli mahdolllista muuttaa ajattelua ja saavuttaa ymmärrys elämää kohtaan. Ilmoittauduin NLP Practitioner –koulutukseen. Se oli niin vaikuttava kokemus, että osallistuin heti sen päätyttyä NLP Master Practitioner –koulutukseen.

Ensimmäisistä NLP-päivistä lähtien huomasin jonkin lähteneen muuttumaan. Sisäiset rajat alkoivat vahvistua, rajoittavat uskomukset murenivat yksi kerrallaan, nyt-hetken merkitys korostui ja opin tuntemaan itseäni.

Pikku hiljaa huomasin saavuttavani sisäisen rauhan ja tyyneyden. Se oli erikoinen olotila, jota olin aikaisemmin kokenut vain harvoin. Liikutun vieläkin sitä muistellessa.

NLP Traineriksi valmistuin vuonna 2010 ja olen nyt toiminut yli 10 vuotta NLP-kouluttajana.

Summa summarum

Uskon siihen, että kaikella on tarkoituksensa ja näin jälkikäteen ajatellen uupuminen oli parasta, mitä minulle on tapahtunut. Ilman sitä pysähdystä en ehkä koskaan olisi lähtenyt tavoittelemaan ja ylläpitämään sisäistä rauhaa ja onnellisuutta.

Tapahtuipa mitä tahansa, tärkeintä on pysähtyä ja palauttaa mieli rauhalliseksi. Kun mieli on rauhallinen, pääsee onnellisuuskin paikalle. Visioni ja missioni on olla mukana luomassa maailmaa, jossa jokainen voi vaikuttaa omaan onnellisuuteensa.

Suurin intohimoni on edesauttaa eri elämäntilanteissa olevia henkilöitä oivaltamaan itse omat voimavaransa. Olen onnellinen joka kerta, kun näen kurssin osanottajan silmissä välähdyksen, joka kertoo jonkin uuden asian oivaltamisesta. Silloin koen olevani onnellisuusoperaattori, unelma-ammatissani.